Kääntyvätkö olkapääsi eteenpäin ja syvään hengittäminen on haastavaa?
Onko sinulla alaselän kiputiloja? Kiristääkö keho vähän joka puolelta?
Tuntuuko, että et jaksa istua/seisoa ryhdikkäästi kovin pitkään?
Pilates auttaa näihin kaikkiin haasteisiin, jotka ovat hyvin yleisiä, erityisesti istumatyöntekijöillä. Pilates on myös mielekäs tapa harjoittaa sekä syvien lihasten jaksamista, että avata kehon kireyksiä. Kannattaa kokeilla!

Mitä eroa on pilateksella ja pilateksella?
Ennen kuin kerron 4 syytä valita klassinen pilates, niin kerron sinulle lyhyesti pilateksen taustaa.
Joseph Pilates kehitti metodinsa 1900-luvun alussa. Ensin matolle ja sen jälkeen hän suunnitteli erilaisia jousivastuslaitteita harjoittelun tueksi. Aluksi harjoittelumuoto oli suosittua erityisesti tanssijoiden ja nyrkkeilijöiden keskuudessa. Pilateksen kuoleman jälkeen hänen oppilaansa jatkoivat metodin kehittämistä, kukin omalla tavallaan, mutta kuitenkin niin, että pohjana olivat aina Joseph Pilateksen luomat pilatesharjoittelun periaatteet. Tämän vuoksi saatat törmätä hyvin erilaisiin pilatestunteihin – hyvin hitaisiin ja rauhallisiin tai kuntouttaviin (fysioterapeuttien pitämät tunnit) ja energisempiin (klassinen pilates). Kokeile erilaisia tunteja ja ohjaajia, jotta löydät itsellesi sopivan tavan harjoitella.
Minä olen käynyt Peak Pilates-ohjaajakoulutuksen, jonka painopiste on klassisessa pilateksessa eli harjoittelu noudattaa hyvin vahvasti alkuperäistä Pilateksen luomaa liikesarjaa, järjestystä ja progressiivisuutta. Harjoittelu on tehokasta ja mielekästä, koska samaa liikettä ei tehdä 10 toistoa enempää, joitain vain muutamia toistoja. Harjoitus kasvaa harjoittelun myötä, joten haasteitakin riittää niitä haluaville.

1. Pilates vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia tehokkaasti
Jokaisessa liikkeessä on tarkoitus aktivoida syvät vatsalihakset, jotka ovat meidän tärkein tuki ryhdin kannalta. Aluksi on haastavaa oppia syvien vatsalihasten jännittäminen hengityksen kanssa. Tämän vuoksi suosittelen ensin opettelemaan liikkeet ja sen jälkeen lisäämään vahvempi hengitys ja vatsalihasten aktivointi. Tekemällä oppii ja mitä tutummaksi sarja tulee, sitä helpompi on siihen yhdistää vatsan työ ja hengitys.
Klassisessa sarjassa samaa liikettä tehdään 3-8 kertaa, joten mitään vatsaliikettä ei tehdä esim. 20 saatikka 200 kertaa. Liike vaihtuu koko ajan ja vatsalihakset tekevät töitä eri asennoissa, välillä staattisesti tukien, välillä dynaamisesti pumpaten. Tämä on tehokkain tapa saada koko keskivartalon alue tekemään töitä tehokkaasti.
Opit myös nopeasti hahmottamaan, missä asennossa selkäsi on. Onko se luonnollisessa neutraaliasennossa (pieni notko alaselässä) vai pyöreänä. Nämäkin vaihtelevat liikkeestä toiseen, mikä antaa selälle monipuolista liikettä.
Pilates on keskivartalon voimaa ja liikkuvuutta tasapainoisessa paketissa. Tämä on myös hyvän ryhdin perusta.
2. Pilates avaa kehon kireyksiä tehokkaasti
Pilates-sarjaan kuuluu paljon liikkeitä, joissa samanaikasesti vatsan vahvistamisen ohella tehdään liikkuvuusharjoittelua mm. takareisille ja alaselälle sekä kiertoja rintarangalle ja lonkan alueelle.
Onko sinulle vaikea istua täysistunnassa lattialla (=jalat suoraan eteenpäin ja selkä suorassa)? Tämä on yksi hyvä mittari kehon kireyksistä.
- Jos et pysty pitämään selkää suorassa ollenkaan, kireydet ovat jo aika suuria.
- Mikäli pystyt istumaan hetken, mutta sen jälkeen alkaa nivusissa polttamaan, niin jonkun verran kiristää.
- Jos pystyt istumaan suorassa ja myös taipumaan selkä suorana eteenpäin, tilanne on normaali.
Kääntyvätkö olkapääsi eteenpäin, yläselän pyöristyessä? Kun rintalihas kiristää ja yläselän lihakset heikkoina antavat periksi, niin ryhti valuu eteenpäin.
Pilates-sarjaan kuuluu paljon liikkeitä, joissa avataan rintaa ja vahvistetaan yläselkää. Tämä korjaa nopeasti ja tehokkaasti ryhtiä parempaan suuntaan.


3. Pilates opettaa hahmottamaan kehon asentoa
Hyvä ryhti on helppo hetkeksi löytää ja säilyttää, mutta kun emme keskity, niin kohta huomaamme, että istumme/seisomme huonossa ryhdissä. Hyvin nopeasti pilatesharjoitelun aloittamisen jälkeen huomaat korjaavasi asentoasi automaattisesti paremmaksi. Kehosi alkaa haluta hyvää ryhtiä ja antaa viestejä huonon ryhdin muuttamiseksi. Tämä on ihan parasta pilateksessa – se siirtyy suoraan arkeen, huomaamatta, vaivihkaa. Jos pidät taukoa, huomaat sen todella nopeasti! Keho huutaa liikettä.
4. Pilatesharjoittelu on mielekästä
Tämä on tärkeä asia kaikessa liikunnassa. Kaikki liikunta on hyväksi ja pääasia on, että liikut monipuolisesti. Tärkeää on myös löytää itselle sopivat tavat. Alussa kerroinkin, että pilatesta on monenlaista ja erilaisiin tarpeisiin – etsi itsellesi sopiva! Minäkin olen käynyt monilla tunneilla ja on tunteja, joihin en mistään hinnasta menisi uudestaan. Minulle liian hidasta tai liikaa keskittymistä vain hengittelyyn. Joillekin nämä kuitenkin sopivat ja se on juuri oikein.
Itse ohjaan pilatesta, jonka myös itse koen mielekkääksi. Harjoittelussa pitää olla
- tekemisen meininki – ei jäädä liikaa hiomaan, vaikka toki aina mennään liikkeen puhtaus edellä
- haasteeellisuus – pitää olla hieman tavoitteita ja mahdollisuus tehdä haastavampia liikkeitä, kun keho on siihen valmis
- Selkeä sarja, jossa on sopivasti variaatiota – kun tietää, mitä liikkeitä tehdään, on helpompi keskittyä niitä syventämään. Sopivasti pitää kuitenkin olla variaatiota, jotta harjoitteluun ei kyllästy.


Liity sähköpostilistalle ja saat pilateksen vatsaohjelman ilmaiseksi. Bonuksena myös fascial -liikkuvuusohjelma.
Pilates harjoittelun aloittaminen on helpompaa kuin kuvittelet
Monet luulevat pilatesta vaikeaksi ja mahdottomaksi aloittaa yksin.
On totta, että pilatesharjoittelussa on paljon huomioonotettavia asioita, mutta kuka tahansa oppii ne. Pilatesliikkeet ovat kuitenkin turvallisia, eikä lisäpainoja käytetä, joten on hyvin pieni riski loukkaantua. Liikkeet oppii tekemällä ja säännöllisellä harjoittelulla ne oppii tekemään vielä paremmin.
Tottakai on hyvä, jos välillä pääset ohjaukseen, jossa ohjaaja tarkistaa liikkeiden puhtauden. Mutta voit hyvin aloittaa kotona, jos ryhmään on vaikea päästä tai rohkeus ei ihan heti riitä.
Tutustu kuuden viikon verkkokurssiini ja aloita harjoittelu vaikka heti.