URHEILIJAN LAITEPILATES

Jotta kehosi kestää kovan harjoittelun

Haluatko välttää rasitusvammat ja loukkaantumiset? Vihoitteleeko selkäsi, olkapääsi, lonkkasi,polvesi, nilkkasi? 

 

Klassinen pilates kuuluu maailmalla monen urheilijan viikottaiseen ohjelmaan. Joseph Pilates valmensi erityisesti balettitanssijoita ja nyrkkeilijöitä, jotka saivat apua rasitusvammoihin ja kehon heikkouksien vahvistamiseen. 

Myöhemmin muidenkin lajien urheilijat ovat löytäneet pilateksen tärkeäksi osaksi vammojen ennaltaehkäisyyn ja kehonhuoltoon. Vammojen sattuessa klassinen pilates on yksi parhaista harjoitusmuodoista kuntouttaa keho takaisin optimaaliseen tilaan. 

 

Olisiko oikea aika lisätä harjoitusohjelmaan laitepilates?

Viikottaisella laitepilatesharjoituksella vahvistat kehosi syviä ja niveliä tukevia lihaksia hallitusti ja monipuolisesti 

 

LAITEPILATEKSEN HYÖDYT URHEILIJALLE

TEE OHEISHARJOITTELUA, JONKA AVULLA KEHOSI PYSYY KUNNOSSA

Urheilijalle ehkä tärkeintä on välttää loukkaantumiset ja rasitusvammat. Jokainen tauko harjoittelusta on pois nousujohteisuudesta. 

Urheilu-uran kannalta hyödyllisempää on panostaa ennaltaehkäisyyn, kuin kuntouttaa itseään jatkuvasti. 

Urheilijan keho joutuu koville ja päästäkseen huipulle on harjoiteltava kovaa. Siksi oikeanlainen oheisharjoittelu on tärkeää lajista riippumatta. 

 

KESKIVARTALON VOIMA JA HALLINTA

Jokainen urheilija tarvitsee vahvan keskivartalon. Voima ei kuitenkaan riitä, jos hallinta puuttuu. Pilateksessa kaikki keskivartalon voimaliikkeet tehdään aina hallitusti - myös nopeat liikkeet. 

 NILKAN JA JALKATERÄN LINJAUKSET JA TOIMINTA

 Mikäli urhelija liikkuu jalkojensa päällä, niin nilkan ja jalkaterän oikeanlainen toiminta on erittäin tärkeää. Suurin osa alaraajojen vammoista johtuu siitä, että jalan linjaus menee väärin ja jalka vääntyy, joko polvesta tai nilkasta. 

Pilateksessa harjoittelemme linjauksen automaattiseksi, jotta linjaus säilyy vauhdissa ja iskuissa. 

LAPATUKI OLKAPÄÄN SUOJA JA VOIMANTUOTTO

Mikäli urheilulajissa käytetään käsiä ja ylävartaloa, niin lapatuen merkitys ja sen hallinta on erittäin tärkeää olkapään hyvinvoinnin kannalta. 

Pilateksessa lapatuki kytketään aina keskivartalon lihaksiin, jolloin voimantuotto saadaan paremmaksi. Tästä hyötyvät erityisesti mailapelin ja heittolajien urheilijat, mutta myös mm. uimarit, melojat, nyrkkeilijät voimistelijat ja kiipeilijät jne.

SELÄN HYVINVOINTI 

Jotta selkä kestää urheilun rasitukset sen tulee olla vahva, mutta lisäksi sen pitää liikkua kaikkiin luonnollisiin suuntiin: pyöristyä, taipua taakse, taipua sivulle ja kiertää. 

Pilateksessa tehdään aina selän liikkeitä monipuolisesti ja samalla keskivartalon tuen tiedostaen. 

 LIIKKUVUUSHARJOITTELU

Toisissa lajeissa tarvitaan enemmän liikkuvuutta kuin toisissa. Kaikissa lajeissa on hyötyä, jos urheilija omaa lajinomaisesti optimaalisen liikkuvuuden, jotta kireydet eivät estä voimantuottoa tai liikeratoja. Lajeissa, joissa tarvitaan suurta liikkuvuutta, tärkeää on että liikkuvuuden vastapainona on hallinta ja vastavoima, jotta keho/nivelet eivät mene rikki. 

Pilateksessa liikkuvuus on aina osa harjoitusta ja kyseessä on aina dynaaminen liikkuvuusharjoittelu, johon sisältyy lihasten optimaalista hyödyntämistä.  

KESKITTYMINEN

Jokainen  urheilija hyötyy hyvästä keskittymiskyvystä 

 Pilatesharjoittelu parantaa keskittymiskykyä, koska harjoitus vaatii vahvaa mielen ja kehon hallintaa.

PIENRYHMÄ TAI YKSITYISTUNNIT

Kunnonkoutsilla voidaan järjestää urheilijoille sekä pienryhmäharjoittelua (max10hlö) tai yksityistunteja. Myös tavoitteelliset junioriryhmät onnistuvat.  

Molemmissa otetaan huomioon urheilijan tarpeet (heikkoudet/vahvuudet) sekä lajin vaatimukset. Laitteilla pystymme tekemään hyvin yksilöllisiä harjoituksia. 

Ohjaajillamme on erityisosaamista omien lajien kautta ja ohjaaja valikoidaan toiveiden mukaan.

Sanna Harolin: mailapelit (tennis, sulkapallo, padel, golf), itsepuolustuslajit sekä agility

Sanna Kaappola: Baletti ja muut taitolajit mm. voimistelu, taitoluistelu, kiipeily, akrobatia

Maija Aaltoila: Tanssi ja muut taitolajit mm. voimistelu, taitoluistelu, kiipeily, akrobatia

Outi Ruuska: juoksu, polkujuoksu, pyöräily ja muut kestävyyslajit. 

Kristiina Tolvanen: Tanssi ja muut taitolajit mm. voimistelu, taitoluistelu, kiipeily, akrobatia

Anne Rasilahti: Pallopelit (koripallo, lentopallo, amerikkailainen jalkapallo, jalkapallo) Fysioterapeutti, erityisesti vammojen jälkeinen kuntoutus

 

"Laitepilateksen ansiosta sain tehdä pitkän uran balettitanssijana"

 
Sanna Kaappola

"You don't have to be a pro athlete to want or need pilates. But if you are an athlete and want to ùp your game`... it's time to try Pilates."

 
Joe Tomlinson, football player, UK

HALUAISITKO SINÄ TAI JOUKKUEESI KOKEILLA LAITEPILATESTA?

 Laitepilatesharjoittelun hyödyt saat tekemällä harjoitusta säännöllisesti. PIlatesharjoittelun omaksuminen kestää useamman kerran ja siksi alussa olisi tärkeää saada toistoja tiheämmin. Urheilijalle kerran viikossa kuitenkin riittää ja tuo tuloksia.

Pilates on parhaimmillaan oheisharjoitteluna ja harjoittelukauden sisällä. Kilpailukaudellakin pilates voidaan tehdä palauttavana harjoituksena. 

Tarjoamme myös mattopilatesohjausta silloin kun studiolle ei pääse. Mattopilates voidaan toteuttaa online-tuntina missä vain. Online-tunnilla ohjattavalla on kamera päällä ja ohjaaja vie harjoitusta eteenpäin koko ajan korjaten ja ohjaten suullisesti.  

 

URHEILIJOIDEN LAITEPILATESTUNNIT SUUNNITELLAAN TARPEEN MUKAAN YKSILÖLLISESTI

Jotta sinä urheilijan hyödyt harjoittelusta eniten, käymme ensin läpi tarpeesi ja tavoitteesi. Teemme myös harjoituksen, jotta ohjaaja näkee sinun tasosi pilateharjoittelussa.

Kysy lisää urheilijoiden laitepilatestunneista

Kerro mikä on lajisi ja minkälaisesta harjoittelusta olet kiinnostunut