Mitä eroa on erinimisillä pilatestunneilla?

 

Olet ehkä törmännyt erilaisiin nimiin pilatestuntien yhteydessä: pilates, lempeä pilates, klassinen pilates, laitepilates, fysiopilates, mattopilates... tunnit voivat olla hyvinkin erilaisia. Kerron sinulle mitä eroja ja yhtäläisyyksiä tunneilla on ja miten löydät itsellesi sopivan tunnin. 

Miksi ei ole vain yhtä pilatesta? 

Joseph Pilates (1883-1967) nimitti omaa metodiaan nimellä Contrology. Vasta hänen kuolemansa jälkeen pilates-sana liitettiin harjoitusmuotoon ja yleistyi. Pilates ei ole suojattu nimike ja sen takia kuka tahansa voi sanoa ohjaavansa pilatesta, oli hänellä siihen koulutusta tai ei. Koulutuksen käyneet pilates-ohjaajat ovat opiskelleen yli 200h, joten eron kyllä huomaa. Tämän vuoksi ohjaajan koulutuksesta kannattaa ja saa kysyä. 

Pilates kehitti ensin mattosarjan. Toisen maailmansodan aikana kuntouttaessaan sodassa haavoittuneita, hän kehitti laitteet, jotta liikkeitä voisi tehdä myös sängyssä maatessa/tuolilla istuessa. Sodan jälkeen näistä muodostui kokonaisuus, joka sisälsi sekä matto, että laiteliikkeitä. Mattotunnit ovat yleisempiä, koska eivät vaadi välineitä, mutta laitetunnit ovat koko ajan yleistyneet myös Suomessa. 

Pilates tuntien erot ja yhteneväisyydet

Kaikissa pilatestunneissa pitäisi olla/näkyä/kuulua seuraavat asiat:

 • Keskittyminen: Keskittyminen jokaiseen liikkeeseen, joka kerta kun harjoittelet
 • Keskilinjan korostaminen: Tasapainoinen keho on keskellä (hyvä ryhti) 
 • Kontrolli: Mieli hallitsee kehoa ja sen liikkeitä täydellisesti
 • Tarkkuus: Liikkeet tehdään tarkasti ja pyritään oikeaan suoritukseen
 • Hengitys, joka tukee liikettä: Osassa liikkeitä se on luonnollista hengitystä, osa liikkeistä on ns. hengitysliikkeitä, jossa se on tärkeä osa liikettä. (Huom. pilates ei ole pelkkää hengittämistä, eikä sen kuulu olla pääasia harjoituksissa)
 • Virtaava liike (Flow): Liikkeistä toiseen siirrytään sujuvasti seuraavaan, jolloin liike ei katkea harjoituksen aikana. 

Pilateksen sanoin: "Contrology is not a system of haphazard exercise" Liikkeiden järjestyksellä on siis tarkoitus ja perustelu. 

Klassinen pilates

Tämä nimike on vakiintunut maailmalla sellaisille studioille, jotka tarjoavat mahdollisimman alkuperäistä pilatesta, jossa yhdistyy sekä matto että laitteet. Näiden tuntien ohjaajat ovat myös käyneet pitkän klassisen koulutuksen. 

Näillä pilatestunneilla noudatetaan aina alkuperäistä liikejärjestystä ja kun keho vahvistuu, uusia liikkeitä lisätään tietyssä järjestyksessä sarjaan. Tarkoitus on, että asiakas oppii sarjan, jotta sitä voidaan syventää ja parantaa. Matto- ja reformer-sarja ovat pääharjoituksia, joiden lisäksi tehdään muilla laitteilla asiakkaan tarpeen mukaan täydentäviä liikkeitä. Studioilta löytyvät kaikki laitteet: Reformer, torni, tuoli, tikastynnyri ja pienvälineet sekä kaaret.

Klassinen pilates sopii kaikille, koska liikkeisiin löytyy helpompia versioita ja apuvälineitä.  Mikäli on paljon haasteita, esimerkiksi selän kanssa, kannattaa käydä yksityistunneilla, jotta ne voidaan huomioida parhaiten. Klassinen pilates on kokonaisvaltainen lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitus, jossa tulee hiki eli pitää varautua tekemään töitä lopputuloksen eteen. Myös urheilijat saavat tästä harjoitusmuodosta eniten irti, koska harjoitus on aina tehokas ja vahvistaa kehon heikkouksia. 

Vastuulliset paikat vaativat jonkunlaisen starttikurssin käymistä ennen tunneille osallistumista. Laitteiden käytössä on tietyt periaatteet, joita noudatetaan turvallisuuden vuoksi, joten tunneille ei voi mennä ilman opastusta. Laitepilates / Reformer. 

Laitepilates / Reformer

Tämän nimikkeen alla (esim. youtube, instagram) voi olla kaikkea klassisesta pilateksesta laitteilla temppuiluun. Kannattaakin hieman perehtyä minkälaisia tunteja on tarjolla ja minkälainen koulutus ohjaajalla on. Erityisesti laitteilla, turvallisuuden vuoksi, olisi tärkeää, että ohjaajalla on kunnollinen koulutus. 

Osassa studioista ei ole kaikkia laitteita tarjolla, joten tuntitarjonta voi olla

 • pelkkiä reformer-tunteja 
 • reformer-torni-tunteja
 • tuolitunteja

Nämä ovat hyviä kokonaisuuksia, kun on ammattitaitoinen ohjaaja. Laitetunnit sopivat useimmille ja usein niistä on tarjolla eri tasoisia tunteja. Vastuulliset paikat vaativat jonkunlaisen starttikurssin käymistä ennen tunneille osallistumista. Laitteiden käytössä on tietyt periaatteet, joita noudatetaan turvallisuuden vuoksi, joten tunneille ei voi mennä ilman opastusta. 

Suosittelen välttämään tunteja/videoita, joissa laitteilla temppuillaan. 

Pilates (matto/pienväline)

Pilateksen mattosarja on monipuolinen ja haastavakin sarja liikkeitä, joilla on perusteltu järjestys. Liikkeet on jaettu perustasoon, jatkotasoon ja kehittyneeseen tasoon. Harjoittelun edetessä sarjaan tulee uusia haastavampia liikkeitä.  Pitkän koulutuksen käyneet noudattavat järjestystä aina, jolloin harjoitus on progressiivista ja kehittävää. 

Pilates- nimikkeen alla voi olla kaikenlaisia pilatestunteja, riippuen ohjaajan koulutuksesta ja siitä, mitä hän haluaa tarjota asiakkaille. Mattotuntien osallistujamäärä voi myös olla todella suuri, jolloin yksilöllisiä vaihtoehtoja/korjauksia ei pystytä antamaan. Toisaalta on myös paljon pienryhmiä, joissa yksilöllisyys toteutuu hyvin.

Pilateksen pienvälineet ovat rengas (magic circle), pallo, rulla (pitkä ja pehmeä), keppi, kuminauha ja pienet käsipainot. Nämä tuovat mielekkyyttä ja vaihtelua mattotunteihin. Alunperin pienvälineitä käytettiin vain helpottamaan tai hahmottamaan liikkeitä ja vain tarvittaessa. Nykyään on mahdollista, että koko tunti käytetään välinettä kaikissa liikkeissä. 

Jos pilatesnimikkeen yhteydessä on lempeä/venyttely tms. kyseessä on enemminkin kehonhuoltotunti, jossa hyödynnetään pilateksen hengitystä, tehdään helpoimpia liikkeitä sekä enemmän venyttelyä ja liikkuvuutta. Näillä tunneilla harvoin noudatetaan mattosarjan liikejärjestystä ja liikkeitä tehdään hyvin rauhallisesti (klassinen pilates on aika reipastahtista ja dynaamista). PIlateksen vahvistava vaikutus puuttuu näiltä tunneilta, mutta ovat varmasti loistavia kehonhuoltotunteja. 

Fysiopilates on fysioterapeuttien ohjaama tunti, joka on enemmän kuntouttava ja erinomainen vaihtoehto silloin, kun kuntoutusta tarvitset. 

Äitiyspilates/äiti-vauva-pilates ovat tunteja, joihin voi mennä raskaana ollessa tai sen jälkeen. Tunnit on suunniteltu niin, että niitä pystyy tekemään turvallisesti ja yleensä painopiste on lantionpohjan aktivoimisessa.  Klassinen pilates ei suoraan sovellu raskaanaolevalle, etenkään suuressa ryhmässä, koska suurin osa liikkeistä vaatii vatsalihasten voimaa ja tarkoittaa, että liikkeitä on sovellettava paljon. Suuressa ryhmässä ohjaaja ei välttämättä pysty/ehdi antamaan näitä vaihtoehtoja. 

Sopivan tunnin valitseminen

Valitseminen ei välttämättä ole helppoa ja voi edellyttää käymistä useamman ohjaajan tunneilla. Seuraavassa muutama ohjeita valitsemiseen. Mieti ensin mitä haluat tunnilta?

 • Jos olet huonossa kunnossa ja tehokas tekeminen kauhistuttaa, niin valitse lempeä pilates tai pilates-venyttely. 
 • Jos haluat tehokasta koko kehon vahvistamista ja liikkuvuuden parantumista (riippumatta lähtötasosta), valitse klassinen pilates/laitepilates/klassinen mattopilates (edellyttää että tiedät minkä koulutuksen ohjaaja on käynyt)
 • Jos sinulla on kuntoutuksen tarvetta valitse joko fysiopilates tai klassisen pilateksen yksilöohjaus. 
 • Jos olet urheilija ja haluat kehoa vahvistavan oheisharjoituksen, ehkäistä vammoja tai kuntoutua niin valitse klassinen laitepilates. 

Niin kuin kaikki muutkin lajit, pilates vaatii säännöllistä harjoittelua. Jos se on helppoa, se ei ole pilatesta. Pilatesharjoittelussa on paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon ja siksi se vaatii ohjausta. Sitkeä harjoittelu tuottaa tulosta, jonka näkee ulospäin mm ryhdin parantumisena, kipujen ja vaivojen vähentymisenä, mielen hallintana. 

Jos olet käynyt yhdellä pilatestunnilla ja kokenut, että se oli tylsää hengittelyä (olen itsekin ollut sellaisella), niin kokeile uudestaan ja valitse klassisen koulutuksen saanut ohjaaja: ei ole pelkkää hengittelyä, eikä tylsää!)

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.